Demonstratie tegen gendergerelateerd geweld groningen 7 maart 2021 Grote Markt

De straat op: Demonstranten tegen gender-gerelateerd geweld in Groningen

Afgelopen weekend reisde ik af naar het hoge noorden, Groningen. Hier woont Marloes. Een vriendin die ik tijdens mijn reis door Australië heb leren kennen. Als twee solo travelers klikte het vrijwel meteen tussen ons. Sindsdien hebben we eigenlijk altijd contact gehouden. Marloes is niet alleen een Hollandse, maar ook nog eens een échte Groningse meid! En wat is er nu leuker dan een nieuwe stad ontdekken samen met een local!? Zodoende nam Marloes mij mee op sleeptouw.

Wie dacht dat er in tijden van corona niets te zien valt in Groningen, heeft het mis. Toen we nog maar net het hart van het centrum hadden bereikt, stuitte we op een bijzondere bijeenkomst. Tientallen demonstranten hadden plaatsgenomen op de Grote markt. Een vrouwenstem klonk uit de speakers en af en toe werd er geapplaudisseerd. Al vrij snel kregen we door dat er gedemonstreerd werd tegen gender-gerelateerd geweld. Ook in Amsterdam zou deze dag de jaarlijkse Women’s March plaatsvinden om de internationale vrouwendag te vieren. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd is dit een belangrijke strijddag.

Er wordt o.a. aandacht gevraagd voor fundamentele kwesties zoals economische ongelijkheid, seksuele reproductieve rechten en gezondheid, rechten voor vrouwen met een beperking, het ongelijkwaardige onderwijssysteem en ongelijke vertegenwoordiging in de media en politiek.

Ik vind het mooi om te zien dat dit soort demonstraties, bijeenkomsten en uitingen toch doorgang vinden in deze gekke tijden van Corona. De opkomst voor dit soort demonstraties is niet altijd massaal. Toch vind ik het interessant om te zien dat groepen mensen bij elkaar komen om aandacht te vragen voor dit soort onderwerpen.

Ik mocht van geluk spreken dat ik mijn nieuwe camera had meegenomen. Een uitstekende gelegenheid om een aantal bijzondere kiekjes te schieten. Mijn eerste demonstratie reportage is een feit!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.